De keuze voor de beste bootverzekering? Die maak je zo!

Ben je de fiere eigenaar geworden van een boot? Dan zal je er naar alle waarschijnlijkheid graag voor willen kiezen om deze boot te laten verzekeren. Het niet afsluiten van een bootverzekering kan er immers in de praktijk zomaar voor zorgen dat je geconfronteerd wordt met een meer dan behoorlijk financieel risico. Het spreekt immers voor zich dat een boot doorgaans een vrij aanzienlijke investering vertegenwoordigt. Alleen door deze grondig te laten verzekeren zal je finaal tot de vaststelling komen dat je altijd met een gerust hart het water op kan. Benieuwd wat nu precies voor jou de beste keuze is voor wat het afsluiten van een bootverzekering betreft? Lees dan zeker verder!

Is een bootverzekering afsluiten belangrijk?

Is het nu in de praktijk al dan niet belangrijk om ervoor te kiezen om een verzekering voor je boot af te sluiten? De meningen hierover blijken eigenlijk in de praktijk enigszins verdeeld te zijn. Dat is voornamelijk het gevolg van het feit dat er hier in Nederland geen verplichting vanuit onze overheid geldt. Overigens hoeft dat niet te betekenen dat je hier nooit verplicht over een verzekering voor je boot moet beschikken. Daarover echter meer verder op deze pagina.

Hoe dan ook dien je, je als eigenaar van een boot altijd bewust te zijn van het kapitaal waarmee je gaat varen. Een ongeval schuilt tegenwoordig immers slechts in een zeer klein hoekje. Gaat het onverhoopt op een bepaald ogenblik fout? Dan spreekt het voor zich dat dit zeer grote gevolgen kan hebben. Dit zeker en vast ook op financieel vlak. Het afsluiten van een bootverzekering zorgt er niet alleen voor dat je met een gerust gemoed het water op kan, bovendien zal je eveneens tot de vaststelling komen dat er heel wat financieel voordeel mee kan worden behaald.

Uit welke opties kan je een keuze maken?

Er zijn verschillende bootverzekeringen waar je als potentiële verzekeringnemer een keuze tussen kan maken. Voor deze drie opties geldt dat ze bekend in de oren zullen klinken. Ze zijn immers zo goed als dezelfde als de mogelijkheden die worden aangeboden voor de autoverzekering. In eerste instantie is het dan ook bijvoorbeeld een mogelijkheid om te kiezen voor de gewone WA-verzekering. Hierbij is het zo dat je kiest voor het afsluiten van een bootverzekering waarbij er enkel en alleen maar sprake is van een dekking voor schade aan derden. De schade die ontstaat aan jouw eigen boot kan op deze manier dus helaas nooit worden ingedekt. We begrijpen dat, dat mogelijks afschrikt, maar je kan in ruil daarvoor wel rekenen op een zeer voordelig prijskaartje.

Ondanks het feit dat er zeker voordelen verbonden zijn aan de WA bootverzekering moet het gezegd dat het merendeel van de mensen er uiteindelijk toch vooral voor kiezen om gebruik te gaan maken van een WA+ beperkt of een WA+ volledige cascoverzekering. Zij zijn namelijk van mening dat het niet kan dat hun boot niet wordt ingedekt tegen eigen schade. Ben jij dat eveneens van plan? Dan zal je er wel rekening mee moeten houden dat de verzekeringspremie hierbij wat hoger is gelegen. Bereken voor jezelf op voorhand dan ook zeker even welke kosten er mogelijk zijn en welke niet.

Welke zaken zijn bepalend voor de prijs van je bootverzekering?

Ben jij er ook van overtuigd dat het zeker de moeite waard kan zijn om over te gaan tot het afsluiten van een bootverzekering? In dat geval is het natuurlijk ook niet onbelangrijk om te weten welke zaken de kostprijs zullen bepalen van deze verzekering. Er zijn toch best een aantal factoren die hiervoor verantwoordelijk zijn. De zaken waar je aan kan denken op dit vlak zijn de volgende:

  1. De waarde waar je boot over beschikt evenals het type;
  2. Het soort bootverzekering waarvoor je gaat kiezen;
  3. Van welk eigen risico er sprake is;
  4. Welk vaargebied er ingedekt dient te worden;
  5. Bij welke verzekeraar je de verzekering voor je boot gaat afsluiten;

Je zal er aldus voor willen kiezen om met al deze verschillende factoren rekening te houden wanneer je op het punt staat om een verzekering voor je boot af te sluiten. Dit geldt zeker ook voor het vaargebied dat moet worden ingedekt door de verzekering. Hou er rekening mee dat de meeste bootverzekeringen in Nederland enkel en alleen het gebied in Nederland zelf dekken. Ben je echter van plan om enkele mooie reizen te maken met je boot? Hou er dan rekening mee dat er in verschillende andere landen in Europa zeker wel een verplicht geldt voor de bootverzekering. Niet alleen moet je dan houder zijn van een dergelijke verzekering, bovendien spreekt het voor zich dat je ook zal moeten beschikken over een voldoende dekkend vaargebied.

Verplicht? In principe niet, maar soms wel!

Is de bootverzekering nu wel of geen verplichte verzekering? Wanneer je de keuze maakt om deze vraag op te gaan zoeken op het internet zal je tot de vaststelling komen dat hier verschillende antwoorden op gegeven zullen worden. Wat deze antwoorden betreft geldt dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen enerzijds de situatie in Nederland en anderzijds de situatie in andere Europese landen. Voor Nederland geldt dat er geen sprake is van een wettelijke verplichting. In andere landen waar je wellicht wel eens met je boot naar op vakantie zal gaan is dat wel zo.

Het gegeven dat er hier in ons eigen Nederland geen sprake is van een wettelijke verplichting voor het afsluiten van een bootverzekering betekent voor alle duidelijkheid niet dat er geen andere vorm van verplichting kan gelden. Dat is namelijk wel degelijk het geval. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat je geconfronteerd zal worden met een verplichting in situaties zoals met name:

  1. Wanneer je deel gaat nemen aan een wedstrijd;
  2. Als je wenst aan te leggen in een bepaalde haven;
  3. Wanneer je door bepaalde wateren wenst te varen;

In de basis geldt er voor het afsluiten van een verzekering voor je boot dus geen wettelijke verplichting. Dat gezegd hebbende is het wel mogelijk dat je op andere manieren met een verplichting te maken kan krijgen. Hou hier in de praktijk zeker en vast altijd rekening mee. Bij Alpina financieel advies kunnen ze je helpen met zo’n verzekering.

About admin

Check Also

Zoeken naar een administratiekantoor in Utrecht

Veel mensen zijn op zoek naar een administratiekantoor in Utrecht of omgeving. Deze ondernemers hebben …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.