Een hypotheek aanvragen als kleine ondernemer

Het aantal mensen dat als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat is in de afgelopen jaren flink gestegen. Veel mensen zien kennelijk kans om met het werk wat ze in loondienst doen meer te verdienen door zelfstandig ondernemer te worden. Een andere factor die een rol speelt is het gevoel van vrijheid. Wie als kleine ondernemer een bedrijf heeft opgericht heeft wellicht ook wensen om een woning te kopen. Dat kan lastig zijn, want aan het aanvragen van een hypotheek voor zzp zitten veel meer haken en ogen dan wanneer een werknemer in loondienst een hypotheek aanvraagt.

Risico’s afdekken

Hypotheekverstrekkers willen de garantie dat de aanvragers de financiële lasten van de hypotheek kunnen opbrengen, nu en in de toekomst. Iemand in loondienst kan vaak een goede inschatting maken van zijn inkomensontwikkeling, maar bij een zelfstandig ondernemer is dat minder gemakkelijk. Daarom hebben hypotheekverstrekkers jarenlang geëist dat voor een hypotheek voor zzp minimaal van 3 jaar positieve jaarcijfers overlegd moest kunnen worden. Sommige geldverstrekkers houden nog steeds aan die eis vast, maar er zijn ook hypotheekverstrekkers die daar wat flexibeler mee omgaan. Ga als zzp’er daarom op zoek naar een hypotheekverstrekker voor ondernemers.

Kansen vergroten

Als zzp’er kun je zelf het nodige doen om de kans op het krijgen van een hypotheek te vergroten. Zorg er in elk geval voor dat je vertrouwen uitstraalt naar de toekomst. Het wordt aangeraden om aan je accountant hulp te vragen bij opstellen van een goede prognose voor de komende jaren. Denk er ook aan dat geldverstrekkers waardering hebben voor zekerheden. Zij zullen sneller besluiten om je een hypotheek te verstrekken als je verzekerd bent tegen arbeidsongeschiktheid. Dat houdt in dat je bij ziekte of een ongeval verzekerd bent van een inkomen, waardoor de aflossing van de hypotheek niet in gevaar komt.

Onafhankelijk adviseur

De verschillen tussen hypotheekverstrekkers bij het beoordelen van een hypotheek voor zzp zijn best groot. Het is belangrijk dat je de aanvraag doet bij een hypotheekverstrekker die een specialisatie heeft op het gebied van hypotheken voor ondernemers. Deze specialisten gaan vaak anders om met de beoordeling van de risico’s. Om bij zo’n hypotheekverstrekker terecht te komen moet je advies vragen aan een onafhankelijke hypotheekadviseur. Die kan je daarnaast ook inzicht geven over de maximum hoogte van de hypotheek, zodat je een idee krijgt over het budget dat je hebt om een huis te komen.

Tips

Om de kans op een hypotheek voor zzp zo groot mogelijk te laten zijn kies je een hypotheekverstrekker die gespecialiseerd is in hypotheken voor ondernemers. Met name bij het bepalen van het toetsinkomen hebben zij een andere redenering. Hij is soms mogelijk om het loon dat een zzp’er in de jaren voorafgaand aan zijn eigen onderneming verdiende deels mee te laten tellen voor het toetsinkomen. Een andere tip is om gebruik te maken van de Nationale Hypotheek Garantie. Naast een arbeidsongeschiktheidsverzekering biedt de NHG zekerheid dat je de aflossing van de hypotheek kunt betalen bij werkloosheid of bij een scheiding.

 

Tip: FinaForte

About admin

Check Also

De keuze voor de beste bootverzekering? Die maak je zo!

Ben je de fiere eigenaar geworden van een boot? Dan zal je er naar alle …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.